Dunia ini penuh dengan...?

Manusia hipokrit..

...Continue Reading »»

Lord help..

Lord I've been praying for weeks and I'm so weak.
Lord I've been praying for months and peace is all I want.
Lord I've been praying for years, please remove all my tears...
Lord I've been praying all my life, when will I be alright?
My heart is aching and this smile is faking,
My happiness is breaking and my breath it's taking,
At the sky i'm screaming and at night i'm weeping,
During the days i'm dreaming and during the nights I'm bleeding. 
Lord it's you I'm needing but my desires I'm feeding, 
I can't take this feeling, 
I need some healing because my mask is peeling and my sadness is revealing...


...Continue Reading »»

Kuat ke?

Ya Allah... memang ni semua plan Allah..
Sanggup ke aku nak tempuhi..
Ya Rahman...
Selamatkan aku...
Save me Ya Rabb...

...Continue Reading »»

Muka tak cantik pipi tersorong sorong

Cerita semalam kat open house... 


Benda yang paling leceh bila nak hadap soalan2 perkahwinan. 

Bukan sebab sensitif sangat. 

Rimas.. 

Tapi ada sorang aunty ni memang tahap dewa ayat dia... 

"Ko takde pakwe ke? Muka cantik tapi tak laku"

Mak aii tak boleh belah ayat

#sentap #mukatakcantikpon #adaakukesah  #okbai


...Continue Reading »»

Merangkak rangkak

Bismillahirrahmannirrahim


Rasa sedih dan tak tahu nak cakap kat siapa...Rasa nak nangis... 
Bertahanlah wahai hati... Bersabarlah wahai hati... 
Allah tahu... Allah lebih tahu apa yang sebenar benarnya bermain2 dalam fikiran...
Allah tahu apa yang sebenarnya kacau fikiran kau...
Takpe... Sabar sikit je lagi...
Sikit je lagi...
Jalan slow slow... 
Sabar...
:)

...Continue Reading »»

Bersyukur


Bismillahirrahmannirrahim

Sejak aku kenal dengan anak anak Madrasah Sri Al Ain, itulah kali pertama aku betul betul dapat tengok depan mata kehidupan mereka yang kurang dari segi pendapatan… Mereka yang asnaf dan miskin harta benda… MasyaAllah…Terasa betapa tak bersyukurnya aku dengan kehidupan yang aku ada sekarang...

Setiap anak anak di madrasah tu ada kisah perit mereka sendiri… bila kita rapat dengan diorang, macam macam kisah terbongkar... yang aku tak sanggup nak dengar… Ya Allah… 

Ramadan hari tu, aku dan beberapa kawan lawat adik adik di madrasah dan berbuka puasa sama… ada seorang anak kecil ni… comel sangat umur dalam 5 atau 6 tahun… Pakcik Kamal bawa dia kat aku dan sama macam adik2 lain,  dia salam dan aku cium pipi dia... Secara zahir Nampak adik ni OK je… pakcik Kamal cakap kat aku, “ingat tak adik ni?” … aku memang tak ingat... atau pun tak tahu… Pakcik Kamal ckp “Ni la adik yang kena rogol dengan budak 22 tahun tu..ada keluar berita TV” … Ya Allah… Allah je tahu hati aku berkecai dengar kata2 Pakcik Kamal… Ya Allah...
Kejam… kenapa ada syaitan bertopengkan manusia dalam dunia ni..

Hakikatnya bukan adik ni seorang yang nasib macam ni… ramai adik2 di madrasah tu diperlakukan dengan kejam.. baik adik 2 lelaki ataupun perempuan.. 

ni cerita kat madrasah je, dalam malaysia? Dalam dunia?

Yang paling aku sedih, anak anak yang ditindas tapi tak ada sapa yang tahu… disimpan rahsia hitam sampai bertahun tahun lama... sebab? takut…

Ramai… memang ramai…
Semoga Allah lindungi anak anak ini…
Allah tak pernah sia siakan hamba2 Nya… Allah tak pernah zalimi hamba hamba Nya… Kasih sayang Allah terlalu luas… Allah sayang kita… Aku percaya sungguh sungguh, Allah tolong mereka… Allah takkan biarkan mereka jauh tersasar… Allah akan bawa mereka ke jalan Allah… Allah tak akan tinggalkan mereka…Allah tak pernah tinggalkan mereka…


...Continue Reading »»

Meroyan

Entah lah mana nak mula... aku bersyukur alhamdulillah aku selalu dapat apa yang aku nak kan dari segi career..tapi dari segi teman hidup aku memang takde talent.. mungkin aku tak pernah betul2 fikir dan betul2 cari dan sungguh2 doa.. kadang2 memang sunyi... kadang2 rasa ok je bebas nak buat apa nak travel sana sini.. cuma lately ni aku rasa hampir2 kalah dengan pressure sekeliling dan mungkin juga fitrah seorang manusia yang perlukan teman.. Hence, this post.

Ini post meroyan. takde unsur2 nilai moral atau pun nasihat.. hanya meroyan dan royanan semata mata.. kalau rasa takde benda sangat nak buat, boleh lah terus membaca sambil tertidur :P

Jujur nya dalam kepala ni perkahwinan tu bukan priority, still bukan.. walau pun umur dah tua2 gini.. takut? tak ready? aku tak tahu, sungguh.. tapi aku yakin belum tiba masa.. aku percaya dengan perancangan Allah.. bila tiba masa, aku yakin, Allah akan gerakkan hati aku ini.. Dia pemilik mutlak hati bagi setiap manusia..

Letih la bila orang cakap aku memilih sangat, sombong, ego, hati keras.. awak, awak tahu tak, awak tak kenal pun saya ni macam mana..dan saya pun malas nak explain..

Dulu2 masa muda remaja macam2 ciri2 lelaki idaman kan.. percaya atau tidak, life has its own ways to teach me lessons... pernah nak orang handsome... dapat boyfriend handsome.. tapi handsome sangat sampai jeles tengok ramai sangat pempuan nak ngorat.. pernah nak orang kaya, ha dapat boyfriend anak orang kaya... tapi kedekut ya ampun... dan ingat dia boleh beli apa je guna duit... nope, maruah seorang perempuan tak boleh di beli dengan wang ringgit... pernah nak orang yang pandai main guitar (konon cool dan romantik), pernah nak orang yang pandai cakap jepun (konon nak migrate duk jepun), pernah suka orang baik2 macam ustaz2... haihhh tu semua banyak sangat terpengaruh dengan cerita cinta drama TV.. huhu.. sumpah aku jumpa hampir semua orang2 dengan ciri2 yang fancy2 gitu...  tapi, suka aku pada diorang ni nampak fake.. lebih kepada die-hard-fan, lebih kurang. macam suka level suka artis.hahah.. level suka hanya on the surface..

Sebenarnya penting ke cinta dan sayang dalam memilih teman hidup? Dulu bagi aku sangat2 penting, tapi sekarang aku tak tau dah... Sebab.. Aku mungkin dah lakukan satu kesilapan dalam hidup bila aku tolak seseorang yang serba serbi sempurna, baik budi pekerti, jaga solat nya, hormat orang tua, bertanggungjawab dan betul2 sayangkan aku..cuma... cuma aku tak ada perasaan cinta pada beliau. bertahun2 aku cuba untuk tanam perasaan tapi susah sangat..dan akhirnya beliau undur diri..

Jadi, penting ke sebenarnya perasaan cinta untuk pilih teman hidup?

Mungkin la tak penting...

Sekarang aku tak harap dengan ciri2 fancy macam dulu2.. aku hanya berdoa untuk Allah hadirkan seorang lelaki dalam hidup aku, lelaki yang Dia pilih bukan aku pilih, lelaki yang Dia redhai dan cintai... lelaki yang mencintai aku sebagai satu2 nya wanita dalam hidup nya selepas ibu beliau.. lelaki yang menjadi penyejuk mata dan penyejuk hati aku dan ibu bapa ku...


Sebab tak ada yang lebih bahagia bila lelaki itu adalah salah seorang daripada hamba yang Allah cintai, yang disayangi ibu bapa ku, dan yang mencintai aku sepenuh hati nya...

amin..

Aku percaya dengan perancangan Allah... Perancangan Allah itu maha sempurna...

sekian...

...Continue Reading »»

The Companions - Abu Bakr (ra) - Mufti Ismail Menk


  1. Abu Bakr's real name was Abdullah
  2. He was born in Mekah 2 years after year of elephant.
  3. He was a friend to Rasulullah pbuh even prior to prophethood.
  4. He didn't drink alcohol even prior to Islam
  5. If you see goodness in others, prefer to say goodness rather than bad things
  6. He was not from those who bow down or worship the idols. He always searched for religion. He always searched for the truth.
  7. He was the first among the free man to accept Islam.

...Continue Reading »»

Month of Forgiveness - Nouman Ali Khan


  1. There's a war going on inside you.. throat is against you, stomach is against you, body is getting weaker. You train your heart to control your whole body.
  2. Body gets weaker and heart gets stronger, taqwa is in heart..
  3. Fasting is your training for your real life..
  4. When training goes on, it is easier..
  5. The thing that makes Ramadan special is Al Quran.
  6. Ramadan is about the miracle of Quran.
  7. Musa means newborn in egyptian and was in Quran..Subhanallah
  8. Allah gives us 30 days of NO shaitan, 30 days of Quran, 30 days of stronger heart..
  9. You memorize Quran for yourself.. it is the most sincere ibadah.. you don't do it to show off..
  10. To find new relationship with Quran
  11. Solah is a direct link with Allah..
  12. The more you are connected to Quran, the more you are connected to Allah.
  13. When you realize Allah is near, you will act differently.
  14. Recite Quran and make du'a.
  15. The goal of Ramadan:
    1. To complete 30 days of training
    2. To declare the greatness of Allah
    3. To be grateful
    4. To get taqwa
  16. The goal of fasting - to get taqwa
  17. We have to detox ourselves from gadgets at least in Ramadan.
  18. Materialism is killing us and the antidote is to understand the book of Allah
  19. You get to talk to Allah when you recite Quran
  20. Do tafseer study in Ramadan.
  21. Surah 62,63,64

...Continue Reading »»

Ramadan Action Plan - Nouman Ali Khan


  1. Allah wants ease for you
  2. In the month of Ramadan, Allah makes special ease for you :)
  3. Strive fir perfection in this 30 days..
    1. Fix tongue, work with eyes and ears.
    2. No games for Ramadan... get rid of them.
    3. Stop the damage and the means of distruction.
    4. Goal to memorize certain part of Quran.
    5. Learn new du'a
    6. Fill 1/3 of our stomach with food.
  4. Everybody has to work hard on Ramadan
  5. You have to do better this Ramadan than previous.
  6. You are in competition with nobody but YOURSELF..
  7. Listen to tafseer..
  8. Stop the corrupt input (apps etc.)
  9. Get proper sleep at night

...Continue Reading »»